zpravodajství

Klobásky z Fakulty technologické

06.05.2011 - redakce

Zlín – Jakým způsobem lze zajistit, aby potravinářské výrobky obsahovaly zdraví prospěšné bakterie a zároveň aby splnily veškeré požadavky na chuť, trvanlivost nebo konzistenci? Na tuto otázku nalezli odpověď potravinářští technologové z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. "Při výrobě fermentovaných potravin, například jogurtů nebo uzenin, se běžně využívá bakterií, které výrobku zajistí požadovanou chuť, konzistenci a trvanlivost, ale nemají pozitivní vliv na zažívání a imunitu," řekl Ivan Holko z Ústavu technologie a mikrobiologie potravin.
Pracovníci ústavu však nalezli takové bakterie, které jsou jak technologicky vhodné, tak zdraví prospěšné. Bakterie už byly úspěšně využity při výrobě klobás ze skopového masa. Masný výrobek byl vyvinut ve spolupráci s výrobcem z Valašska a může být zařazen mezi regionální potraviny s potenciálem pro rozvoj venkova.

Čtenost článku: 490

<<zpět