téma měsíce

Soutěž Regionální potravina Zlínského kraje

27.10.2010 - redakce

Výsledky soutěže Regionální potravina Zlínského kraje byly vyhlášeny na krajských dožínkách. |  Foto:  archiv

Kraje, z nichž Zlínský kraj patřil k vůbec prvním, nezůstávají ve svých snahách podpořit regionální zemědělce a producenty potravin osamoceny. Přidávají se i další instituce.

Do podpory regionálních producentů se prostřednictvím ministerstva zemědělství pustil rovněž stát – vznikla soutěž Regionální potravina, která se koná letos poprvé v každém kraji. Ceny uděluje na návrh příslušného hejtmana ministerstvo, a to na dobu šesti let.
Impulzem k této kampani je snaha prosadit na tuzemském trhu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny a zvýšit povědomí spotřebitelů o regionálních potravinách, poukázat na jejich původ, tradici a kvalitu. Vysvětlit principy kvality a ochrany původu potravin a vytvořit tak předpoklady pro diverzifikaci odbytových možností zejména na regionálních trzích.
V současnosti je trh zaplaven velkým množstvím levných potravin z celého světa, přičemž jejich kvalita bývá mnohdy až na posledním místě. Naopak potraviny vyráběné v domácích podmínkách mohou mít spotřebitelé i kontrolní inspekce mnohem lépe na očích a často mohou vidět i do zákulisí jejich zrodu. Tím následně dochází k nepřímému tlaku na výrobce, aby udržovali kvalitu svých potravinových produktů na vysoké úrovni.
Ministersvo zemědělství ve své kampani uvádí pět důvodů, proč by měl spotřebitel konzumovat regionální produkty:

Jsou více čerstvé a chutné
Potraviny přímo z vašeho kraje nemusí absolvovat dlouhou cestu až k vám na stůl, a jsou proto díky vyšší čerstvosti chutnější.

Jsou zdravější
Studie dokazují, že potraviny rychle ztrácejí cenné nutriční vlastnosti. Čerstvé regionální potraviny proto více prospějí vašemu zdraví.

Chráníte životní prostředí
Doprava potravin na dlouhou vzdálenost zatěžuje životní prostředí. Čím kratší cesta, tím méně výfukových exhalátů.

Podpoříte místní zaměstnanost
Bude-li mezi spotřebiteli zájem o regionální potraviny, zůstanou zachována pracovní místa.

Víte lépe, co jíte
O producentech potravin z vašeho okolí máte většinou mnohem víc informací.
Ve Zlínském kraji bylo do šesti kategorií přihlášeno celkem 114 výrobků. Nejvíce, celkem 44, přitom patřilo do kategorie maso a masné výrobky. Naopak nejméně, pouhý jeden vzorek, pak byl v kategorii ovoce a zelenina. V tomto případě tak cena nebyla udělena.


Přehled oceněných výrobků soutěže Regionální potravina Zlínského kraje 2010:

Maso a masné výrobky
Labužnická kýta s bylinkovým kořením,
Řeznictví a uzenářství Oldřich Bořuta

Pekařské a cukrářské výrobky
Soubor frgálů, Cyrilovo pekařství, s.r.o.

Mléko a mléčné výrobky
Krásná Haná, Kromilk, a.s.

Alkoholické/nealkoholické nápoje
Medovina, Jan Hába

Ostatní
Holešovská pochoutková majonéza,
Drůbežárny Holešov, s.r.o.

Čtenost článku: 635

<<zpět